Jubilæumsudstilling i Knud Rasmussens Hus

Udstillingen i Knud Rasmussens Hus indleder den fireårig fejring af 100-året for 5. Thule Ekspedition. I 2021 er det netop 100 år siden, at den skelsættende ekspedition afgik fra Thule. Ekspeditionens afrejse foregik samtidig med, at man i Nuuk (Godthaab) markerede 200-året for Hans Egedes ankomst til Grønland, og i den anledning var også Kong Christian 10. som den første regent nogensinde på besøg i landet. Men planerne for ekspeditionen var formuleret langt tidligere. Knud Rasmussens møde med kongefamilien, et skibsforlis og flere tragiske dødsfald var en del af den dramatiske begyndelse på ekspeditionen, der efter mange anstrengelser endelig kunne opslå sin base på Danske Ø. Her byggede deltagerne efter bedste evne deres hovedkvarter – en lille træhytte, der af gode grunde fik navnet Blæsebælgen.

Udstillingen beskriver og viser de tidligste planer, introducerer ekspeditionens grønlandske og danske deltagere og følger dem i den både festlige, dramatiske og tragiske første tid, til de endelig er under tag i Blæsebælgen på Danske Øen.

Tid og sted

Udstillingen kan ses fra den 1. maj til den 24. oktober 2021 i Knud Rasmussens Hus, Knud Rasmussens Vej 9, 3390 Hundested.

DanishEnglish