100-års jubilæum for

5. Thule Ekspedition

- en monumental arktisk ekspedition

Fra 2021 fejrer vi 5. Thule Ekspedition for at anerkende de arktiske folk og påskønne ekspeditionens enorme bedrift. Du kan over de følgende tre år opleve en vifte af kulturtilbud; events, udstillinger og udgivelser.

Knud Rasmussens største ekspedition gik fra Grønland til Stillehavet og beviste, at mennesker, der levede her, var forbundne sprogligt og kulturelt og af en sammenhængende forhistorie. Med base ved Hudsonbugten udforskede ekspeditionen befolkningerne, arkæologien og landskaberne i det nordøstlige Canada. I marts 1923 fortsatte ekspeditionen vestpå: På to hundeslæder rejste Knud Rasmussen med grønlandske Arnarulunguaq og Qaavigarsuaq Miteq langs Canadas og Alaskas nordkyster til de nåede Beringstrædet og Tjukotka i september 1924.

I dag kan vi glæde os over, at de indsamlede en rig kulturarv fra livet på tværs af Arktis: Et væld af poetiske fortællinger og myter, tusinder af museumsgenstande, fotos, tegninger og videnskabelige rapporter.

Vi bringer det i spil på nye måder, og vi inviterer dig med.

Ekspeditionsdeltager
Protektor Kronprins Frederik

Protektor Kronprins Frederik

Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik er protektor for jubilæums-arrangementet. Hans oldefar, Kong Christian den Tiende var protektor for 5. Thule Ekspedition.

Om Styregruppen og organisering af 5TE100

100-års fejringen af 5. Thule Ekspedition (5TE100) er et samarbejde mellem Knud Rasmussens Hus og Arkiv, Nationalmuseet og Arktisk Institut

En styregruppe har det overordnede ansvar for jubilæumsaktiviteter, udvikler og gennemfører projekter og arrangementer hver for sig, sammen, eller med andre partnere.

Søren LaCour
Museumsinspektør / Knud Rasmussens Hus
Søren La Cour Jensen
Bent Nielsen
Direktør / Arktisk Institut
Bent Nielsen
Anne Mette Randrup Jørgensen
Museumsinspektør / Nationalmuseet
Anne Mette R. Jørgensen
Karina Eskjær Sørensen
Koordinator
Karina Eskjær Sørensen

Har du et arrangement?

Hvis du har en idé til et arrangement, aktivitet, udgivelse eller lignende, er du velkommen til at henvende dig til os. 

Du kan ved godkendelse få tilladelse til at benytte logo og navn og din idé vil fremgå her på hjemmesiden. Vi stiller ingen økonomiske midler til rådighed, og du er selv ansvarlig for økonomien.

Fondsmidler

5TE100 har modtaget støtte fra Aage og Johanne Louis-Hansen Fonden samt Slots- og Kulturstyrelsen.

Om hjemmesidens ikoner og fotos

Fotografierne er taget af forskellige ekspeditionsmedlemmer. Hvor fotografen er kendt, er navnet anført, men ofte registrerede ekspeditionen ikke fotografen, som derfor ikke kan bestemmes med sikkerhed.

Website-design og ikonerne på denne hjemmeside er rentegnede af Linea Ivalo Michael fra Graphiosity efter felt-tegninger, som er blevet til i samtaler mellem Knud Rasmussen og Samik, en netsilik fanger, angakok, familiefar og central informant, som levede med ekspeditionen på lange distancer (Appelt, Grønnow & Jørgensen i Krupnik 2021).

ikonfrise samik